Curriculum vitae

Gallery
Contact

 

English
Swedish

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eero Hiironen, veden kuvaaja

Vuonna 1938 Huittisissa syntynyt kuvanveistäjä Eero Hiironen on yksi Suomen kaikkien aikojen tuotteliaimmista kuvanveistäjistä. Hän on sekä määrällisesti että aikansa tulkkina yksi Aimo Tukiaisen ja Väinö Aaltosen keskeisimpiä perillisiä ( Hannu Castren, Taide 6/99).Yli 450 teosta julkisissa kokoelmissa sekä yli 40 veistosmonumenttia todistavat Hiirosen aikamme kuvataiteen merkkihenkilöiksi.

 Hiirosen tärkein materiaali on haponkestävä teräs. Tämän vaikean materiaalin työstämisessä kuvanveistäjä on alansa lyömätön mestari. Myös pronssi, kupari ja alumiini muovautuvat Hiirosen käsissä veistoksiksi ja reliefeiksi, suomalaisen luonnon, vuodenaikojen ja ennen kaikkea veden kuviksi.

 Jo 30 vuoden ajan on Hiirosen inspiraation lähteenä ollut kotoinen sisäsuomalainen järvi. Veden muotojen ja heijastusten kuvaajana Hiironen tunnustautuu rohkeasti missionääriseksi julistajaksi. Syvä ymmärrys veden, puhtaan veden merkityksestä lajimme elinehtona pakottaa Hiirosen luomaan teoksia, jotka kertovat luontomme kauneudesta ja sen haavoittuvuudesta.

Tasavallan presidentti myönsi Hiiroselle professorin arvonimen vuonna 1990.

 ”Maan ja veden dialogi ja valo - luonnon konkreettinen valo, aurinko – näiden kolminaisuus on keskeistä ja vaikuttaa hyvin paljon teoksiini. Kuvanveistossa suurin vaikuttaja on kuitenkin Suomenselän luonto ja kotijärvi. Ajatus uuteen työhön lähtee liikkeelle luonnosta.”